nomadische werkplaats op kazerneterrein

Posted by on jun 4, 2014 in Uncategorized | No Comments

Sinds ik in Maastricht ben geland, droom ik al van het werken in een inspirerend gebouw samen met andere creatieve ondernemers. Een plek die meer biedt dan mijn huidige werkplaats, namelijk mogelijkheid tot samenwerken en zichtbaar zijn voor het publiek. In andere steden ken ik voorbeelden van dat soort werkplekken, maar in Maastricht bestaat het niet voor zover ik weet. Er zijn gelukkig meer mensen die net als ik dromen over zo’n werkplek en die droom gaat nu verwezenlijkt worden onder de paraplu van stichting het Werkgebouw. In december hadden we al met een aantal ambachtelijke creatieve ondernemers een tijdelijke Werkgebouw winkel in het centrum van Maastricht en tijdens de laatste editie van D-(esign) Day een eigen Werkgebouw stand. Nu gaan we een stap verder en grijpen we de kans om voor een periode van 2 jaar een gebouw leven in te blazen op de Tapijnkazerne. Maastrichtenaren kennen dit terrein alleen omdat ze er langs rijden of wandelen, er binnen gaan is tot nu toe onmogelijk. En dat terwijl het vlak bij de historische stadsomwalling ligt en grenst aan een stukje stadspark met volières en grazende herten. Dit terrein is nu aangekocht voor de universiteit en het gaat de komende tien jaar getransformeerd worden tot een open leerlandschap. De universiteit en de gemeente komen niet met een dichtgetimmerd masterplan, maar in een aantal fases zal het terrein getransformeerd en ingevuld worden. Het gebied krijgt een bestemming voor de universiteit, maar tegelijkertijd gaat het hek weg en wordt het weer onderdeel van het stadspark en zal het bestaande stadspark een goede aansluiting krijgen op het Jekerdal. Een aantal gebouwen zal blijven bestaan, er zullen gebouwen gesloopt worden en er komen nieuwe gebouwen bij. In die transitie-fase krijgt het Werkgebouw de beschikking over een oude garageloods totdat die over 2 jaar gesloopt gaat worden. Dat is een buitenkans die we met beide handen aangrijpen. Want het biedt ons de mogelijkheid om op een nieuwe spannende plek, tegen de rand van de binnenstad onze droom te verwezenlijken.

 

Ik zeg mijn huidige werkplaats in de SAM Decorfabriek op en verhuis naar het nieuwe gebouw. Daar moet nog wel een en ander gebeuren, want nu is het slechts een grote lege doos met weinig voorzieningen. De inrichting zal bestaan uit een aantal mobiele werkplaatsen. Voor de een zal dat een caravan zijn, voor de ander een zeecontainer en voor mij waarschijnlijk een eigen bouwsel. Naast de werkplaatsen is het ook belangrijk dat er een toonzaal komt. Gevuld met interessante producten van Maastrichtse makers en met een mogelijkheid om zo bij de maker binnen te stappen. Want daar is behoefte aan in deze tijd. Op internet is er een oneindig aanbod aan producten, maar dat ene ding dat jij nu net zoekt is er niet te vinden. En waar kun je terecht voor een stukje ambachtelijk laswerk of voor de reparatie van je gebroken stoelpoot. Dat kan dus binnenkort in het Werkgebouw.

 

Naast het gebouw dat wij gaan betrekken komt ook een horecagelegenheid, er zijn publieke evenementen gepland, er komen start-up bedrijfjes van afgestudeerde studenten; het wordt een nieuw spannend stukje Maastricht. We zoeken nog meer mensen die mee willen doen. Ambachtelijke creatieve ondernemers uit de regio. Dat kan een timmerman zijn, maar ook een website-ontwerper, een fietsenmaker of een bloemist. Voor meer informatie en inschrijven verwijs ik  naar het Werkgebouw

lang gebouw toekomst