•  
  •  
  •  

Als mens op twee benen zien we de wereld om ons heen op ooghoogte. Dingen die dichtbij zijn, zien we goed, soms te goed. Dingen die om de hoek liggen, zowel in tijd en ruimte , zien we niet. Daardoor ontbreekt het overzicht. Maar vanuit  de verte zie je de wereld anders. Kleine dingen worden onbelangrijk. Grote lijnen worden zichtbaar. Ik hoop dat de toeschouwer door het werk wordt uitgenodigd om verder te kijken dan het hier en nu.

Ferroscapes.  Ferro- verwijst naar ijzer; een schijnbaar weerbarstig materiaal. Maar door de manier waarop ik ijzer gebruik, geeft het mij als kunstenaar/vormgever/lasser juist veel vrijheid. -Scapes verwijst naar landschap; een uitsnede van een oppervlak zoals je het ziet vanaf grote hoogte. Mijn landschappen zijn in mindere of meerder mate geabstraheerd; het lijnenspel, het ritme, de afwisseling van het relief dat uit het oppervlak steekt, een vorm die door de tijd lijkt te zijn ontstaan. Het roestproces kan ik sturen maar niet controleren en dat levert een natuurlijke, rijke gelaagdheid . Het reliëf en de huid van roest maakt een landschap waarop ieder een eigen verhaal kan projecteren.

De maten variëren van 19 x 19 cm  tot 100 x 160 cm en het gewicht kan oplopen tot zo’n 50 kg.

Tijdens de eerste twee maanden van 2022 ben ik een artist-in-residence geweest in mijn eigen metaal werkplaats. Voor het eerst heb ik mij voor een langere tijd verdiept in het thema Ferroscapes en achtereenvolgend meer dan 10 verschillende nieuwe werken gemaakt. Om te reflecteren op het werk heb ik een scala van mensen uit de kunstwereld in Maastricht over de vloer gehad. De positieve reacties bevestigen mijn gevoel dat het werk gezien mag worden. De werken zijn te koop. Laat het mij weten als je interesse hebt. 

Voor meer beelden en filmpjes volg Ferroscapes op Instagram

Foto’s gemaakt door Bas de Weerd 

Het werk Ferroscape 2021/02  is nu te zien de horeca ruimte van Gedeelde Weelde in het Eiffelgebouw in het Spinxkwartier. Petrus Regoutplein 2, 6211 XX Maastricht