• shrine 1
  • shrine 2
  • shrine 3

 

Shrine is mijn antwoord op de volgende vraag van Jean Paul:

Laat me je nog wat influisteren. Ik vind het bijzonder als je aan het ‘object’ kunt zien waartoe het dient… en tegelijk waardeer ik als het een eigentijdse vertaalslag is naar dat doel (verering, gedenking, meditatie… en offering) Ik hou erg van “hoogte” (maar met kamers van 3.70 is dat ook wel begrijpelijk) en hou niet van grote “grond-oppervlakten”. Misschien is 30 x 30 cm wel een geschikt grondplan..? Verder lijkt het me fijn dat er – op 1 meter hoogte of iets dergelijks? – een zandbedje (?) is waarin je een foto kunt steken… of waarin je iets kunt verbranden (van wierrookstaafjes tot kaarsen en brieven, zonder dat meteen je gordijnen in brand vliegen) en kan me ook voorstellen dat er behalve een ‘bodem’ met dat zand bijv. ook een ‘dakje’ is. Ik denk dan heel voorspelbaar aan een baldakijn (de hemel waar pastoor onder loopt bij de processie)…

Maar enfin.. het kan ook in algemene zin een offerplaats zijn… of iets wat daar op lijkt. Maar, dat laat ik graag aan jou over.

Ik kan het ook waarderen als je mij op ideeën brengt hoe je de spirituele beleving van ‘het gedenken’ kunt verlevendigen. Misschien heb jij heel uitgesproken ideeen over een “plek in huis die de bewoners ‘dwingt’ tot stilte en respect”. En die “triviale gedachten laat wijken voor een spiritueel besef”. Want daar gaat het tenslotte om : )   Ik laat me verrassen door je respons : )

De Shrine is gemaakt van nieuw ijzer, van verweerd wapeningsijzer, een gevonden onderdeel van een landbouwwerktuig en antieke Belgische vloertegels.