Wie Knubben kent, zoekt niet……..

Posted by on okt 13, 2014 in Uncategorized | No Comments

Wie Knubben kent, zoekt niet. Wie zoekt, kent Knubben niet

Als ijzerman ben ik wel eens op zoek naar iets anders dan de standaard schroef of spijker. Bijvoorbeeld naar een afwijkend linksdraaiend moertje, een passend scharnier voor een antiek kastje, een steeksleutel met een engelse maat, een smeernippel voor de afkortzaag of een oud hollands slotplaat met een franse krul. Op internet kun je alles vinden…. behalve dat ene dingetje dat je écht nodig hebt en bij de Gamma verkopen ze tegenwoordig meer soorten bolchrysanten dan ijzerwaren.

In zo’n geval fiets je beter naar Knubben in Gulpen. Tegenover de bierbrouwerij zie je de donkerbruine etalage met bescheiden letters: Knubben Ijzerwaren. Je gelooft nog niet dat de reclame – slogan “Wie Knubben kent die zoekt niet……..” achter deze gevel waar gemaak zal worden.

Achter de toonbank tref je meestal één van de twee zussen Knubben die de zaak zo’n 15 jaar geleden van hun vader hebben overgenomen. Soms duurt het even voor je aan de beurt bent, want elke klant krijgt oprechte aandacht. Je vertelt wat je nodig hebt en als het een beetje ingewikkeld wordt, volgt een speurtocht door de zaak. Eerst langs de deurklinken collectie, dan trapje op, deurtje door ( let op voor je hoofd), twee keer links en uiteindelijk in het kamertje met stellingen vol identieke kartonnen doosjes. Daartussen vinden de zussen op het vierde schap dan precies wat je zoekt. En dan mag je zelfs kiezen uit een bronskleurige, zwarte of blank metalen variant. De speurtocht kan ook naar de kelder leiden, de zolder of één van de andere ruimtes die in de loop van de jaren door de winkel zijn geannexeerd. En al die ruimtes staan van plint tot plafond vol met rekken met doosjes ijzerwaren. Toen vader Knubben jaren geleden de laatste inventarisatie deed, schatte hij dat er zo’n 30.000 verschillende artikelen op voorraad waren. Daarna is er niet meer geteld.

Een fraai staaltje geheugentraining hoe de zussen en hun medewerkers weten waar alles ligt. En de ontwikkelingen staan niet stil. Nog steeds komen er nieuwe produkten en leveranciers bij. Als er een scharnier fabriekje in Italië mee ophoudt, wordt er in Spanje weer een nieuwe gevonden.

Winkels als Knubben moesten er meer zijn; zonder spaaracties, zonder repen bij de kassa, zonder gratis kopje koffie, zonder eigentijdse winkelinrichting, maar gewoon een winkel die heeft wat je zoekt…..